В търсене на значката (игра)

Публикувано от
Зареждане на …

значка

Ако си от хората, които обичат разходките из българската природа, ако планините са твоята специалност, ако обичаш да търсиш и да намираш, то значи имаме нещо за теб, което много ще ти хареса.

На територията на България, на общодостъпно място, сме скрили значката, която виждаш на тази снимка. Ние от planinar.org те предизвикваме да изпиташ своята съобразителност, находчивост, бързина и познания за българските планини и да я откриеш преди всички останали. Искаш ли да премериш сили с другите?

Как да намериш значката?

1. За да откриеш целта, ние ще ти помогнем, като ти дадем точни географски координати (дължина и ширина). За да бъде играта интересна, ние всъщност няма да ти дадем самите координати, а ще ги маскираме под следната форма АБ.ВГДЕЖ за ширина и ЗИ.ЙКЛМН за дължина.
2. Всеки ден от тук нататък, ние ще ти задаваме различни задачи и указания, които ще ти помогнат да замениш тези главни букви с цифри. Така, след като заместиш всички букви ще получиш точните координати на значката. Разбира се, за да изпревариш останалите, търсенето ти може да започне и преди да си събрал всички цифри, което пък ще направи търсенето ти по-трудно.
3. Указанията за намирането на цифрите ще получаваш тук и във фейсбук страницата ни, ден след ден.
4. Ако не искаш другите да те изпреварят, не споделяй това, което си открил до момента.
5. Намериш ли значката пръв, молим те да ни пратиш няколко снимки, които да показват къде си я намерил, както и координатите на e-mail radoslav@planinar.org, за да те поздравим и за да обявим края на играта.

Защо значка?

След като споделихме идеята си, че наградата ще бъде значка, общо взето бяхме охулени. Вероятно с право. Идеята ни беше наградата да бъде нещо, което е ценно за планинарите. Лесно можеше да напишем бележка с едно „Браво!“ и да я скрием някъде. Ако имате притеснение, че не сте заслужили значката по обичайния начин, то просто си я сложете на видно място някъде вкъщи и си спомняйте с кеф за състезанието, в което сте изпреварили всички. Пък после продължете да изкачвате първенците, докато си заслужите значка за това и с гордост си я носете навсякъде.

Нека играта да започне

За да знаеш все пак, какво точно търсиш, по-долу има няколко снимки, които показват точно как сме скрили значката. НАЧАЛО 13 февруари 2016, 16:40 часа! В този ден и час има само един човек, който знае точното местоположение и той не участва в състезанието.

Координати на значката

Северна ширина АБ.ВГДЕЖ
Източна дължина ЗИ.ЙКЛМН

Указания за намиране

13/02/2016
1. В координатите има само една 0 и тя не е накрая.
2. За да разберем колко е И, трябва да вземем височината в метри на третия по височина връх в България и от нея да извадим височината в метри на четвъртия. След това, полученото трябва да разделим на 2 и готово.
3. В ще намериш ако се поразровиш из planinar.org. Отговорът е скрит някъде там.

14/02/2016
КЛ = От годината на първото преминаване на Ком-Емине извади 1900.

15/02/2016
Б-тият по височина планински първенец в България е връх Ботев в Стара планина.

16/02/2016
В подножието на връх Ком има Й на брой хижи, които носят неговото име.

17/02/2016
И хубостта на горската свобода,
и божията сила вседържавна…
О, майко, за любов е таз природа,
нали? — Таз българска природа славна!

Преди доста години, тези думи са написани от един много значим за българската култура автор. На негово име днес е наречена една хижа. От тази хижа до езеро Окото (по права линия) са около Г километра (закръглено до най-близкото цяло число).

18/02/2016
rila

Най-високият връх на тази снимка е висок МДММ метра.

19/02/2016
Най-високата точка на върха, който търсим днес е на север и гледана от Банско впечатлява с пирамидалната си форма. Именно по нейните склонове са направени няколко писти. Билният ръб на върха продължава на югозапад, за да стигне до 2706 метра, след което се отклонява на югоизток до 2712 м. От изток в циркус се намират две езера, край които минава пътеката от хижа Вихрен до хижа Демяница. На запад и юг се простира Бъндеришката долина. Върхът е висок 2ЕЖН метра.

Това са всички указания за намирането на значката. Вече сме ти казали всичко необходимо, за да я локализираш достатъчно точно (все пак трябва да се отчете и грешката на GPS приемниците). За теб остава да я достигнеш пръв!

Успех!

КРАЙ НА ИГРАТА! ЗНАЧКАТА Е НАМЕРЕНА НА 20 ФЕВРУАРИ 2016 В 10:36 ОТ ЙОНКО ХРИСТОВ! БРАВО!

Зареждане на …