Водопад Добравишка скакля

Публикувано от
Зареждане на …

Време е за поредната разходка до един многото водопади в България, носещи името Скакля, Скока и всички др. техни производни – Добравишка скакля. Той се намира в далечните покрайнини на село Добравица (известно още и като Загъжене). До него се стига лесно, подхождайки от село Брезе и навлизайки в подстъпите на Понор планина на север.

Кървава среща при Загъжене

Районът се отличава с впечатляващи панорамни гледки, както и с исторически останки от десетки обекти, които за съжаление все още са неизследвани. Средата на март се оказа много подходящо време за разходка до Добравишка скакля, заради пълноводните му от снеготопенето и обилните валежи води, като в същото време дърветата все още не са се разлистили и осигуряват видимост към водопада и от малко по-далеч.

Как се снимат водопади?

Ако тръгвате от София ще ви отнеме около час да стигнете с автомобил до село Брезе, а от там и още два часа пеша (при спокоен ход) до самия водопад. По-долу сме дали два възможни маршрута.

 

Кадрите, които виждате, са направени по този маршрут

Друг възможен вариант за преход до водопада е този

Натоварването и продължителността по двата маршрута са идентични и е почти без значение, кой от тях ще предпочете. Двата варианта са подходящи и за по-малки деца.

Зареждане на …