Владая – Железница

Публикувано от
Зареждане на …
Сигурно сте чували за състезанието Витоша 100. То вече се утвърди, като традиционно и на него мерят сили бегачи и колоездачи, обикаляйки планината на юг от София. През времето, в което не се провежда състезание (т.г. е през месец юни) трасето е много приятно за излети в планината.

Днес ще ви запознаем с един участък от почти 100 километровото трасе, свързващ кварталите Владая и Железница. Той е дълъг около 30 километра и е много подходящ за еднодневни излети.

Защо точно Владая – Железница?

1. Тази отсечка е много удобна от логистична гледна точка. За да стигнете до Владя (от София) можете да използвате автобус № 59, а за обратния път към Столицата – автобуси № 69 и № 98. Така няма да си оставите колата на единия край и после да се чудите как да се върнете обратно. Просто бъдете зелени и ползвайте градски транспорт.
2. Ако все пак не ви се върви 30 км. до края, имате много възможности да съкратите прехода според вашите желания и възможности. Пътеката минава над Княжево, Бояна, Драгалевци, Симеоново и Бистрица и към всеки един от кварталите имате пътеки, по които можете по-рано да се върнете в София. Отново с обществен транспорт.
3. На фона на дължината, трасето си е направо равно с незначителни изкачвания и спускания. Много удобно и приятно за вървене.
4. Маршрутът преминава почти изцяло през гора, която ви пази от слънчевите лъчи.
5. Природата ще ви възнагради за усилията със своята красота – животни (видяхме много интересни жаби, един кълвач също) и растения. Интересни са и Симеоновските езера, които макар и изкуствени са много приятно място за почивка.

Недостатъци

1. Всички предимства изброени по-горе водят до основния и може би единствен недостатък на трасето – има много хора. Пеша, на колело и даже на коне. Ако търсите усамотение това място не е за вас. Ще ви се схване ченето да казвате „Добър ден“. Но пък не е нещо фрапиращо и това не бива да ви отказва.
2. По пътя няма от къде да се снабдите с храни и напитки, така че си носете. Чешми има сравнително достатъчно, но в никакъв случай не ходете гладни, защото уханието на пържоли по пътя може да ви измъчи. Оказа се, че в тази част на планината често се срещат в току-що опечено състояние 😊

Това е от нас. Дали сме ви трак и малко снимки, така че грабвайте раниците и напред. Ако изминете целия маршрут, задължително се възнаградете със студена биричка в центъра на Железница. Ако пък 30 км. ви се сторят малко, можете да продължите и с останалите 70 км. от Витоша 100. И после задължително ни разкажете.

Владая-Железница

Зареждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.