Вихрен, Денис Николов

Снимка Денис Николов

Както знаете преди време, ние от planinar.org, водени от любопитството организирахме едно гласуване сред вас, нашите читатели, с което искахме да разберем кой е най-любимият връх на българските планинари.

Конкурсът се проведе в два кръга, като в първия етап всеки можеше да предложи 3 от любимите си върхове в България. Така получихме над 400 гласа за общо 81 върха в 14 български планини. След преброяване за втория етап подложихме на повторно гласуване десетте най-добри. Така след един месец събрахме общо 172 гласа за представителите на челната десятка, разпределени по следния начин:

1. Вихрен – Пирин – 23.8 %
2. Мальовица – Рила – 15.1 %
3. Синаница – Пирин – 12.2 %

4. Голям Купен – Стара планина – 9.9 %
5. Ботев – Стара планина – 9.3 %
6. Каменица – Пирин – 8.7 %
7. Мусала – Рила – 6.4 %
8. Ком – Стара планина – 5.8 %
9. Полежан – Пирин – 4.7 %
10. Джангал – Пирин – 4.1 %

Няма как да не направи впечатление, че 5 от върховете са представители на Пирин. Стара планина е класирала в челаната десятка двама свои представители от Централен Балкан и митичния Ком. Рила е представена от двата си най-ярки върха – Мальовица и първенецът на Балканите Мусала.

Челната тройка е повече от ярко откроена от вашите гласове. Най-любимият връх на българите според гласуването е категорично Вихрен, следван от Мальовица и Синаница! Ние в planinar.org сме искрено признателни на всички, които взеха участие в този експеримент. Едно е да подредиш десет първенци на планините в България по височина, съвсем друго е избереш 10 най-любими измежду всички. Сега благодарение на вас това стана възможно. Остава най-хубавата част – да ги изкачим. Някой от вас да ги е катерил всички?