Българин с 2 осемхилядника за 6 дни

Публикувано от
Зареждане на …

Скатов на Еверест

След големия си успех като първия българин изкачил два осемхилядника за рекордно краткото време от 5 дни и 11 часа, алпинистът Атанас Скатов пристигна в базов лагер преди броени минути и предаде по сателитния си телефон:

Жив и здрав съм и на сигурно място вече. Не можах да звънна по-рано, защото телефонът ми замръзна на върха. Изкачвахме се при минус 35 градуса и много силен вятър. Радвам се, че успях да изкача и Лхотце и Еверест и да стана единствения от участниците от всички експедиции, около 400 алпиниста и 400 шерпи, да го направя за 5 дни и 11 часа. Направил съм страхотни снимки и видеа. Снимал съм изгрева от Еверест. Много е красиво. Надявам се да мога да ги изпратя ако техниката ми позволи.

Имаше много силни емоции този път. Един непалец шерп умря вчера в ръцете ми на 8 700 м. височина. Опитвахме се около един час да го спасим, но не успяхме. Аз вече съм се качвал по Северния ръб, но от тази страна е много по-трудно. Цели групи се отказваха и се връщаха обратно. Условията тази година бяха много по-трудни от миналата. Доста се уморих. Моето желание е да си дойда по най-бързия начин в България.

Скатов на Еверест

Тази година времето в Хималаите е доста по-неблагоприятно от това през 2016 година. Успеваемостта на изкачванията до момента за 2017 година е 20 %, а през 2016 тя е била 68% – повече от 3 пъти по-добра. Броят на смъртните случаи (около 10) също вече е по-голям, като най-значителният случай е на най-известния швейцарски алпинист Ули Щек, който падна при инцидент в близост до връх Нупце на 30.04.2017 г. при аклиматизация за осъществяване на траверса Еверест-Лхотце.

С това си изкачване алпинистът-веган Атанас Скатов стана първият българин успял да изкачи два осемхилядника за рекордното време от малко под 6 дни, безпрецедентно за България, а и в света.

Това е шести осемхилядник в колекцията на Скатов – Еверест север (2014), Манаслу (2015) и Анапурна и Макалу (2016), Лхотце (2017) и Еверест юг (2017), които е осъществил за неимоверно краткия срок от 3 години. В рамките на тези три години той успя да изкачи Еверест два пъти по два различни маршрута, с което се превръща в единствения българин постигнал това до този момент.

Зареждане на …