Българин изкачи първенците на 7-те континента

Публикувано от
Зареждане на …

скатов-анапурна

Само броени дни след като се завърна от успешната си експедиция в Хималаите на 20 юни в 16.00 ч., местно време д-р Атанас Скатов стъпи на най-високия връх на Северна Америка, връх Денали /Маккинли (Аляска, 6197 м.). С това си постижение той постави няколко рекорда:

1. Става първия българин успял да завърши проекта „СЕДЕМ ВЪРХА“ за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата.
2. Първия веган в света постигнал тази цел-„СЕДЕМ ВЪРХА ВЕГАН“.
3. Само в рамките на 34 дни той успя да изкачи 3 върха на 2 континента- два осемхилядника -връх Лхотце (8516 м.) на 16.05; връх Еверест (8848 м.) на 22.05 и един континентален първенец – връх Денали (6197 м.).

Проекта за изкачване на короната от най-високите върхове на седемте континента алпинистът започва през 2013 г.с изкачването на 2 от тях – връх Килиманджаро (Африка) и връх Елбрус (Европа). Последваха нови 4 върха – връх Аконкагуа (Южна Америка), връх Еверест (Азия), връх Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландния) и връх Винсън масив (Антарктида) през 2014 г.

Изкачването на връх Денали беше последния връх в колекцията континентални първенци на Скатов. През 2015 г. неговият опит за достигане на върха беше осуетен от фирмата-организатор и той не беше допуснат дори да започне изкачването. Тази година той се отправи към върха сам , без да е част от организирана експедиция. Изкачването започнало на 11.06 продължи 10 дни с преодоляването на 6 височинни лагера и 4000 м. положителна денивелация.Климатичните условия не са позволили на алпиниста-веган да достигне върха на 16.06 ,както е било планирано и му се е наложило да остане в последния височинен лагер 6 дни. В следобедните часове на 20.06 (местно време) той успя да достигне върха.

С изкачването на последния връх Денали Атанас Скатов става първия българин в историята на българския алпинизъм успял да преодолее това предизвикателство.

Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, но и доволен, от това да бъда първият българин стъпил на най-високите континентални първенци на света.

Първият човек в света, преодолял всички седем върха в тази класация е американеца Ричард Бас, завършвайки ги през 1985 г. До 2012 г. още около 350 човека са успели да ги изкачат и оттогава до сега няма точна статистика за техния брой.

Зареждане на …