Ботева пътека

Публикувано от
Зареждане на …

Ботева пътека

Паметната алея, която тръгва от Козлодуйския бряг до легендарния връх “Околчица” е създадена в далечната 1958 г. с Постановление на Министерския съвет. Първоначалната идея е тя да напомня на поколенията за трудния и героичен път на Ботевата чета. През 1954 г. се създава алея от Козлодуйския бряг, а след това се оформят и два реда дървета. Залесяването се прави преди всичко със средства на населението от района. В 1946 г. трима ентусиазирани изследователи на Ботевото дело – Димитър Осинин, Павел Делирадев и Иван Велков определят върху терена бойния път на четата на Христо Ботев.

Маркировка на Ботева пътека

Три години по-късно този път е маркиран с петдесет и три пътепоказателни камъка и шест малки паметни плочи, а в 1954 г. започва и очертаването му с дървесна растителност. Около паметниците и историческите места се оформят десет лесопарка с различна площ. За исторически места са обявени и запазени Матеев геран край Козлодуй, Поповото ханче в Бутан, Гърбавият мост при Липница, Долнокрайската чешма до Борован и каменната кошара в Рашов дол край Люти брод, където дванадесет Ботеви четници загиват в последното организирано сражение на четата. Идеята е комплексът да съчетава паметната 120-километровата алея заедно с издигнатите паметници на признателност към Ботевите четници по тези места.

Още през 1920 г. е изграден паметникът на Милин камък, след него и този на Козлодуйския бряг – 1939-1940 г. През 1936 г. Ботевският комитет във Враца предприема строителството на паметника на връх “Околчица” по проект на арх. Петър Дограмаджиев и инж. Никола Новоселски, отново във формата на осмоконечен кръст с височина 28 метра. Във връзка с изграждането на паметника, което продължава до 1939 г., е каптиран Крушовският извор и съзидана чешма с барелефа на Христо Ботев. Около извора е оформена паркова площ от 38 декара. Други 30 декара до паметника са обявени за народен парк. Политическите промени в България водят до замяната на кръста на паметника с петолъчна звезда през 1947 г., която по същите причини в 1991 г. е свалена и паметникът възвръща автентичния си вид с опълченския кръст.

Материал назаем от pohod.eu

Зареждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.