Боровец – хижа Мусала – връх Мусала

Публикувано от
Зареждане на …

Мусала

Тръгваме на поход към първенеца на Балканите – връх Мусала. Изходен пункт на маршрута е курорта Боровец. От курорта хващаме кабинковия лифт до Ястребец. Пътуването с лифта покрива разликата в надморската височина от 1200 метра и по този начин си спестявате около 3 часа дълъг и труден преход.

От Ястребец се тръгва по маркираната пътека до хижа Мусала. Пътеката е полегата без стръмни участъци. Тя пресича хълма Маркуджик, минава покрай три Т-образни лифта и за по малко от час достига до хижа Мусала. Мусала е една от най-старите хижи в България. Разположена е на 2389 метра надморска височина. От тук до върха се върви още около 2.30 часа. Пътеката е чиста, много добре маркирана и започва от северната страна на езерото, което се намира до хижата. След около час стръмно изкачване ще стигнете до красивото „Алеково езеро“, което носи името на известния български писател и основател на туристическото движение в България – Алеко Константинов.

На около час път от езерото се намира заслонът „Леденото езеро“, който е идеално място за почивка преди последната част от маршрута. От заслона до връх Мусала остават още 30 минути. Пътеката се вие нагоре към върха и въпреки, че може да се изкушите да продължите по маркираната с колове зимна пътека, която минава по североизточното било на Мусала, много по-лесно е да следвате летния туристически маршрут. Зимната пътека е наистина стръмна и поради тази причина обезопасена с метално въже.

След трудното и продължително изкачване, ако очаквате да видите един безлюден и пуст връх, ще бъдете разочаровани. На самия връх Мусала се намират Метеорологична станция и Научноизследователска обсерватория. Гледката, която се разкрива от върха на планината е невероятна! На юг е гордият Пирин, на север – прекрасната Витоша, на северозапад – величествената Стара планина, а на изток – приказните Родопи.

На връщане отново ще трябва да поемете по маркираната пътека за х. Мусала. От хижата имате два варианта: или да слезете с кабинковия лифт, или да минете през долината на р. Бистрица и след три – три и половина часа преход да стигнете до к.к. Боровец. Ако изберете втория вариант от хижа Мусала тръгнете по зимната туристическа пътека, маркирана с колове, боядисани в черно и жълто, надолу към реката. Пътеката пресича реката и продължава надолу по долината. В началото тя лъкатуши между клек, а после минава през красива иглолистна гора.

Къде е връх Мусала

Зареждане на …