Атанас Скатов достигна 7800 м. под Анапурна

Публикувано от
Зареждане на …

скатов

Лошото време и силния вятър възпряха българския алпинист Атанас Скатов и още трима алпиниста да достигнат вр. Анапурна (8091 м.).

Групата се изкачва от 12.04 нагоре последователно по височинните лагери до последния лагер 4 ( 7000 м.) в продължение на 4 дни. Условията са били изключително тежки, катерене по отвесни стени от син лед,много бурен вятър и температури около -25 градуса.

Доста от участниците са се отказали лични точки на изкачването . В тази група е и Катлос Сория с отбора си, които са се върнали на базов лагер още от лагер 2 (5600 м.) след две нощувки прекарани там. От лагер 3 (6400 м.) и лагер 4 (7000 м.) са слезли надолу и други алпинисти. До последния лагер 4 са достигнали около 15 човека и няколко шерпи, а в последната отсечка към върха са се включили около 8 членове на различни експедиции.
анапурнаПрез нощта на щурма са се включили унгарец, немец, японка, китайка , кореец и двамата българи.На около 7200 м. Височина са отпаднали унгареца, немеца и китаеца. Нагоре са продължили 4 алпиниста и 4 шерпа до височина 7800 м.

На тази височина и при много лоши атмосферни условия, без добра видимост за посоката на върха Атанас Скатов и компания са взели тръдното решение да обърнат курса и да се завърнат в базов лагер. След още 13 часа слизане надолу са пристигнали в късния следобед до базов лагер на 4200м. В мк Етна всички са на сигурно място в палатките си им отмарят след трудния преход. Много от катерачите са се отказали да щурмуват върха отново и са си тръгнали днес към Катманду.

Зареждане на …