Азбуки (игра с координати)

Публикувано от
Зареждане на …
По случай 24 май, денят на българската азбука, просвета и култура, едно заведение в България украси интериора си с тези скъпи за всеки планинар имена. Едни от най-забележителните български върхове. Ние от planinar.org те предизвикваме да се впуснеш в едно шеметно търсене и да се опиташ да го откриеш преди всички останали.
Правилата на играта

1. За да откриеш целта, ние ще ти помогнем, като ти дадем точни географски координати (дължина и ширина). За да бъде играта интересна, ние всъщност няма да ти дадем самите координати, а ще ги маскираме под следната форма АБ.ВГДЕ за ширина и ЗИ.ЙКЛМН за дължина.
2. Всеки ден от тук нататък, ние ще ти задаваме различни задачи и указания, които ще ти помогнат да замениш тези главни букви с цифри. Така, след като заместиш всички букви ще получиш точните координати на азбуката. Разбира се, за да изпревариш останалите, търсенето ти може да започне и преди да си събрал всички цифри, което пък ще го направи по-трудно.
3. Указанията за намирането на цифрите ще получаваш тук, ден след ден. Няма точен час, така че проверявай от време на време. Последните указания ще получиш на 01/06/2018.
4. Ако не искаш другите да те изпреварят, не споделяй това, което си открил до момента.
5. Отгатнеш ли правилните координати, не се бави, а поеми направо към целта. Първият, който се добере до азбуката с върховете ще си спечели на място вечеря на стойност 30 лв. Единственото, което трябва да направите е да кажете на персонала на заведението, че участвате в играта Азбуки и да се надявате, че сте първият стигнал „върха“.
6. Ако са ви изпреварили не унивайте, а пийте по една студена бира и хапнете от вкусотиите на готвача, докато се наслаждавате на „туристическата“ стая.

Нека играта да започне
НАЧАЛО 27 май 2018, 21:40 часа!

Координати за намиране на Азбуката
Северна ширина АБ.ВГДЕ
Източна дължина ЗИ.ЙКЛМН

Указания за намиране

27/05/2018
1. В координатите няма нито една нула.
2. Добрият български планинар вече знае, кои цифри се крият зад А и З.

28/05/2018
Букчивката Н трябва да замените с цифра, равна на приблизителното разстояние (в километри), по права линия, между връх Ком и връх Малък Ком. Имайте предвид и малкия параклис св. Петър, намиращ се на самия връх Ком.

29/05/2018
За да намерите, коя цифра се крие зад буквата Е, трябва да си отговорите на следния въпрос:

Какви са цветовете на лятната маркировка по международния туристически маршрут Е8, на територията на България?
– ако според вас са бяло, жълто, бяло, то заменете буквата Е от координатите с 1;
– бяло, синьо, бяло Е=3;
– бяло, зелено, бяло Е=5;
– бяло, червено, бяло Е=9;

30/05/2018
1. В близост до връх Етрополска баба и точно по маршрута Ком-Емине, има паметник, указващ че на това място през месец декември на НД77 година е преминала колона от руски и български войници, които за съжаление са намерили смъртта си в снежна буря. Според надписа на паметника, общият брой на жертвите е ДМЕ.
2. Ако прекарате мислена права линия от връх Мальовица до връх Мусала, то тя ще премине точно през голям връх с височина Б7КН метра над нивото на морето.

31/05/2018
1. Броят на върховете на Земята с височина над 8000 метра е равен на сбора от цифрите, криещи се зад букви Е и Л.
2. Височината на най-високият връх в слънчевата система, измерена в километри се получава, като умножим Е по Й.
3. Ако приемем, че на българска територия международен туристически маршрут Е4 започва от центъра на кв. Драгалевци в София и свършва на границата с Гърция, то той преминава през Б+И на брой планини.

01/06/2018
1. Най-високият връх в Понор планина е висок НАГГ метра.
2. По време на втората световна война, “тримата големи” Сталин, Чърчил и Рузвелт се срещат в град с име, което съвпада с наименованието на хижа в България, от която днес има само останки. Кое е името?
– Ялта (ако мислите, че това е верният отговор К=1)
– Потсдам (К=2)
– Техеран (К=3)
3. Там, където си дават среща трите граници между България, Сърбия и Македония е поставена гранична пирамида с номер 10В.

Това са всички указания. Успех на всички!

Зареждане на …